Suroviny pro 4 osoby:
- 1 celé kuře nebo 500 g kuřecích řízků
- 1 větší cibule
- 2 lžíce oleje
- Lžíce hladké mouky
- Plná lžička mletá červená paprika
- 1 bobkový list
- 1 lžička soli
Postup:
Na tento recept můžete použít celé kuře, nebo kuřecí řízky. Když použijete celé kuře, máte dostatek surovin i na polévku. S kuřecími řízky to jde zase velice rychle. Je to na Vás.
Celé kuře: Kuře omyjeme, a rozdělíme na menší části. Používejte nůžky na kuře, jde to s nimi dobře. Z kousků kuřete stáhněte kůži. Nožem z těchto částí kuřete ořízněte maso. Zůstali Vám kosti z kuřete se zbytky masa. Nevyhazujte je, použijete je na přípravu kuřecího vývaru.
Kuřecí řízky: Řízky opláchněte a nakrájejte na menší části.
Dejte do hrnce olej a zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Vložte kousky masa, která jste si ořízli z kuřete a trochu je opečte, aby zbělali. Poprašte mletou červenou paprikou, promíchejte a zalejte vodou tak, aby bylo kuřecí maso právě ponořené. Přidejte bobkový list a sůl. Přiveďte k varu a pod pokličkou vařte než je kuře měkké (asi 30 min). Ve smetaně na vaření rozmíchejte lžíci hladké mouky do hladka (bez hrudek). Já to dělám vidličkou. Pomalu a za stálého míchání vlijte smetanu s moukou a vařte ještě 5 minut. Můžete dochutit kapkou citrónu. Podávejte s těstovinami, děti to tak mají rády.