salt-602215_960_720

Vyjádření k reportáži o soli

Dne 6. 11. 2018 se v televizi Nova vysílal pořad Víkend a kromě jiných se zde objevila reportáž o soli. Napsali jsme vyjádření k této reportáži, protože se s ní z velké části neztotožňujeme a pokládáme ji za takovou, která šíří mýty o potravinách. Vyjádření si můžete přečíst níže.

 

Dobrý den,

píšu do televize poprvé, ale Váš příspěvek o soli mne k tomu bohužel donutil. Jsem ředitelkou neziskové organizace, která se zaměřuje na výživu, všichni zaměstnanci včetně mne mají vysokoškolské vzdělání v oblasti výživy. Realizujeme preventivní programy zejména pro děti ale i pro jiné skupiny obyvatelstva.

Tak nepravdivou a neprofesionální reportáž ohledně soli, která jenom nahrává obchodníkům s lidskou neznalostí jsem už dlouho neviděla. Stačilo, kdyby se tomuto tématu někdo více věnoval, a pozval si, alespoň ke konzultaci, nějakého skutečného odborníka ohledně výživy. Jenom pro vaši informaci D-Test 10/2018 se přímo testům různých typů solí věnuje. Stačilo si přečíst alespoň tento článek. Jinak se těmto věcem věnuje např. Doc. Pánek z VŠCHT Praha nebo Ing. Monika Sabolová ze Zemědělské Univerzity Praha a mnoho dalších…

Touto reportáži jste napáchali spoustu zla, kde jste přiživili další mýtus ve výživě.

Bude to stát hodně práce uvést tuto klamavou informaci na pravou míru.

S pozdravem,

Ing. Lenka Plzáková

ředitelka

Centrum podpory zdraví, z.ú.

www.cepoz.cz

www.cepik.cz

 

Jak to je se solí?

Stále častěji se setkáváme s dotazy, která sůl je nejzdravější, vhodná a naopak nevhodná a nezdravá… Analýzy v dTestu nám potvrdily, že všechny soli mají převažující složku NaCl, tedy chloridu sodného, látky bez které by žádná sůl nebyla solí. Je možné, že se druhy solí mírně liší v chuti.

Část testu naleznete zde: https://www.dtest.cz/clanek-6918/test-jedle-soli-2018

Slýcháme, že himalájská a mořská sůl je zdravější než kamenná sůl kvůli vyššímu obsahu minerálních látek. Některé soli opravdu mají více příznivých minerálních látek než klasická kamenná sůl. Uvědomme si však následující myšlenku: „Kolik takové soli bychom museli sníst, aby naše tělo získalo množství minerálních látek potřebné pro náš organismus? Nemuseli bychom solí s více minerálními látkami solit více? Nevadí nám, že za takovou sůl platíme někdy až desetinásobně více?“ Nikomu nenakazujeme, jakou sůl si má nebo nemá kupovat. Důležité je používat selský rozum a co se týče soli, tak solit opravdu střídmě. Denně bychom měli přijmout 5-6 g soli (NaCl), v současné době konzumujeme trojnásobek až čtyřnásobek doporučené dávky, tedy více než 16 g/ den.

Pokud vás zajímá více informací o soli, podívejte se do následující brožury: sul web

Sdílejte příspěvek:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email