Jak je to s vitaminem B12 u těhotných a kojících žen s veganským způsobem stravování?

Naše organizace Centrum podpory zdraví alternativní výživové směry jako je vegetariánství a veganství nedoporučuje. Důvodem je, že strava z pouze rostlinných zdrojů neobsahuje všechny životně důležité látky, které jsou pro lidský organismus nezbytné. Doplňky stravy pestrou plnohodnotnou stravu nikdy nenahradí. Jsme zastánci dodržování pravidelného a pestrého stravování se zahrnutím všech složek potravy, některých více a některých méně.…

Více

Technologická příprava stravy

Technologickou přípravou stravy je myšlena tepelná úprava potravin za účelem změny struktury, lepší stravitelnosti potravin, lepší chuti a vůně. Tepelná úprava ničí škodlivé mikroorganismy v potravinách, částečně odbourává toxiny a přírodní toxické a antinutriční látky. U některých potravin zlepšuje jejich stravitelnost. Negativním vlivem některých tepelných úprav je možný vznik nebezpečných až karcinogenních látek, které se v potravině tvoří vlivem…

Více

Anémie z nedostatku železa u kojenců a batolat – proč je železo u malých dětí tak důležité?

Mgr. Jana Kráľová, Mgr. Veronika Suchodolová Ústav ochrany a podpory zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita Anémie z nedostatku železa je nejčastějším výživovým deficitem v rozvojových i rozvinutých zemích. Kojenci a batolata představují obzvlášť rizikovou skupinu, protože nedostatek železa během tohoto období může vést k vážným zdravotním následkům. Prevencí anémie u malých dětí je kojení, podávaní…

Více

Prosíme o vyplnění dotazníku k bakalářské práci studentky z UJEP

Všechny Vás prosíme o vyplnění dotazníku (viz odkaz níže) studentky Lucie Mařanové z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Děkujeme. Dobrý den, jmenuji se Lucie Mařanová a jsem studentkou Fakulty sociálně ekonomické na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Prosím o vyplnění tohoto krátkého dotazníku patřícího do mé bakalářské práce, který…

Více

NOVINKA! Kuchařka pro nejmenší :-)

Kuchařka malovaná tak, aby se i ti nejmenší mohli stát dobrým kuchtíkem. 👨‍🍳 Jednoduché recepty jsou vhodné pro děti od 3 let. Pro snadné pochopení jsou recepty rozkreslené v jednotlivých krocích a pro praktičnost je celá kniha omyvatelná. Pokud by tedy náhodou došlo k jejímu ušpinění, stránky jednoduše otřete.   ✔️ V prodeji už od pondělí 17. 12.…

Více

Bezpečná výživa 2018

V sobotu 1. 12. 2018 jsme se zúčastnili semináře Bezpečná výživa, který se pořádá již od roku 2011 Ústavem analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze. Která témata se tentokrát probírala se můžete podívat níže. Nás zaujala nejvíce přednáška o kvalitě pitné vody v České republice.