7985normal

Rajská omáčka s masovými koulemi

Děti rajskou milují. S knedlíkem a masovými koulemi vás pochválí, že je to skoro stejně  dobré, jako ve školní jídelně. Netrapte se tím, je to pochvala 🙂

Suroviny pro masové koule:

  • 500g mletého masa
  • 1 celé vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 0,5 lžičky soli
  • Špetka pepře
  • Na dochucení můžete, ale nemusíte přidat: lístky petržele, 0,5 nakrájené cibule, oregáno

Suroviny na omáčku:

  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 střední cibule
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 2 malé rajčatové protlaky (140g)
  • 1 kostka kvalitního bujónu
  • Pyramida koření na rajskou (1 bobkový list, 5ks nového koření, 5ks pepře, skořice, tymián)
  • Ocet a cukr na dochucení

Postup:

Masové koule: Všechny suroviny smíchejte. Tvořte koule o velikosti ping-pongového míčku. Pokud je směs moc řídká a nejdou tvořit koule, přidejte strouhanku.

Omáčka: Dejte uvařit do konvice asi 800 ml vody. Kostku kvalitního bujónu rozmíchejte ve vařící vodě. Cibuli nakrájejte najemno a dejte zpěnit na olej. Zmírněte plamen a zpěněnou cibuli zasypte moukou a míchejte, než mouka začne vonět, nesmí se pálit. Přidejte rajčata v plechovce a zalejte bujónem. Vložte pyramidu koření na rajskou a rajský protlak. Vše rozmíchejte a přiveďte k varu.

Do vařící se omáčky vložte připravené masové koule a na mírném ohni vařte asi 45 minut pod pokličkou. Ostavte z plamene. Masové koule vyberte, vyndejte koření a omáčku do hladka rozmixujte tyčovým mixérem.  Ochuťte cukrem případně octem. Do omáčky vraťte masové koule. Už nevařte.

Doporučuji konzultovat dochucení s dětmi. Bude jim to pak lépe chutnat.

Sdílejte příspěvek:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email