Neléčený nebo nedostatečně léčený vysoký krevní tlak, tedy hypertenze, značně zvyšuje rizika orgánového postižení.
K nejvážnějším důsledkům se řadí rozvoj aterosklerózy a komplikace z ní vycházející – ischemická choroba srdeční. U pacientů s hypertenzí velmi výrazně roste riziko infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a dalších vysoce závažných komplikací.
Uvádíme jednu z možnosti dělení odpovídající aktuálně platným doporučením.
Systolický tlak | Diastolický tlak | |
optimální (ideální) tlak | <120 | <80 |
normotenze | <130 | <85 |
tzv. vysoký normální tlak | 130 – 139 | nebo 85 – 90 |
mírná hypertenze | 140 – 159 | a/nebo 90 – 99 |
středně závažná hypertenze | 160 – 179 | a/nebo 100 – 109 |
těžká hypertenze | ≥180 | nebo ≥110 |
izolovaná systolická hypertenze | ≥140 | a <90 |
Režimová opatření při hypertenzi (vysoký krevní tlak)
- Přestat kouřit!
- U pacientů s nadváhou nebo obezitou snížit tělesnou hmotnost.
- Pravidelný pohyb minimálně 4krát týdně po dobu 30 – 45 minut. Není vhodné cvičení, kde dochází k výraznému střídání poloh.
- Omezení alkoholu. Povolená maximální dávka alkoholu u mužů do 30 g/den a u žen do 20 g/den.
- Zvýšení konzumace ovoce a zeleniny. Minimálně 2 kusy ovoce a 2 kusy zeleniny denně.
- Snížit příjem tuků, zejména nasycených. Vyhnout se tučným masům, vnitřnostem, veškerým uzenářským výrobkům. Vynechat smetanové jogurty, majonézu, šlehačku, smetanové sýry, tavené sýry, pomazánkové máslo, plnotučné mléko, smetanové zmrzliny.
- Z masa konzumovat kuře, krůtu, králíka, zvěřinu, telecí maso, občas zcela očištěné vepřové nebo hovězí maso, drůbeží šunku.
- Z mléčných výrobků zejména nízkotučné varianty (tvaroh, kefír, jogurt), občas mléko a mléčné výrobky do 2% tuku v sušině, sýry do 30 % tuku v sušině.
- Z tuků používat ve sníženém množství oleje – řepkový, olivový, slunečnicový. Nepoužívat máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový a kokosový olej.
- Zvýšit konzumaci ryb – ryby mořské i sladkovodní konzumovat alespoň 2krát týdně. Je prospěšné konzumovat zejména tučné ryby (tuňák, makrela, losos).
- Omezení příjmu soli. Denní dávka je 5-6 g/den (malá čajová lžička).
- Vyhnout se stánkům s rychlým občerstvením (hamburgery, párek v rohlíku, smažené bramboráky, langoše apod. Nejíst brambůrky, chipsy, tyčinky a podobné slané pochutiny.
- Z technologických úprav stravy úplně vynechat smažení.